berken

zwart berken van Elian

Standaard

“De tekening is een symmetrische witte rechthoek op de onderzijde van het lichaam, beginnend tussen de voorpoten en eindigend tussen de achterpoten. De tekening mag niet doorlopen tot op de zijkant van het lichaam en moet scherp belijnd zijn zonder onregelmatigheid of vlekken. Zowel voor- als achterpoten hebben witte “sokken” (voorpoten tot de halve lengte; achterpoten tot de enkel). De buiktekening mag doorlopen aan de binnenzijde tot op de poten mits symmetrisch. Lichaamskleur loopt door op de staart tot minimaal halverwege de staart. Een spot op het hoofd of aanwezigheid van een bles is toelaatbaar, maar hoort symmetrisch te zijn in plaatsing en vorm en niet voorbij de oren te komen. De lichaamskleur moet van een erkende kleur zijn die de tekening goed laat zien. De witte vacht moet puur wit zijn zonder gele tint of vlekken.” – Nederlandse Ratten Vereniging (2021)

Beschrijving

De Europese berken tekening vraagt om minder wit op de onderzijde dan de Amerikaanse variant en ook een hoofdspot is niet nodig. De rat is dus volledig gekleurd met enkel een witte vlek op de buik en witte ‘sokjes’ aan de voeten, de staartpunt is vaak ook licht gekleurd. Meestal is de tekening niet perfect, berken ratten kunnen verschillend gevormde buikvlekken hebben en de staartvlek kan erg variëren in grootte en zelfs locatie.

Sommige ratten hangen een beetje in het midden tussen berken en Ier, de vlek is dan te klein om een goede berken tekening te zijn maar te groot of verkeerd geplaatst voor een Ier.

Geschiedenis

De gewone berken rat is een van de oudste tekeningen, er zijn zelfs wilde ratten gesignaleerd met witte tekening op de buik.

Andere benamingen en verwante variëteiten

  • Amerikaans berken, de Amerikaanse variant
  • berkshire, de Engelstalige naam voor berken
  • Europees berken, om de Europese variant aan te duiden
  • Ier, vergelijkbaar met berken maar met een kleinere tekening

Genetisch

Berken is wordt veroorzaakt door het wildtype (effen) “H”-gen gecombineerd met het Japanner-gen “h” of een variant daarvan. Soms kan twee keer het Ier-gen “hi” ook tonen als (mislukt) berken.

Gencode: Hh, Hhe,  HHre of eventueel hihi

Gallerij

[Not a valid template]

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks zijn open.