ier

agouti Ier

Standaard

“Een witte gelijkzijdige driehoek op de borst met witte voorpoten en de achterpoten wit tot ongeveel de helft. De driehoek moet een goede maat hebben, scherp afgetekend en zonder vlekkerigheid; mag niet doorlopen in een streep over de buik, maar hoort geplaatst in de ruimte tussen de voorpoten. Lichaamskleur conform een erkende kleurvariëteit.” (NFRS, feb 2019)

“Ierse ratten mogen in elke erkende kleur geshowd worden. De bovenkleur te keuren naar de respectivelijke kleur. Kenmerkend zijn de witte onderzijde, vier witte voeten en een witte staartpunt. De buiktekening hoort puur schoon wit te zijn, van matige grote en zo gelijkmatig mogelijk van vorm, niet doorlopend naar de poten, zijden of borst. De witte voeten horen te lijken op die van een Hollander konijn. De staart hoort grotendeels gekleurd te zijn, met een witte staartpunt niet groter dan een kwart van de totale lengte.” (AFRMA, feb 2019)

Beschrijving

Een tekening die je zelden ziet zoals beschreven in de (Engelse) standaard. Zoals in de fotogallerij te zien zijn veel Ierse ratten niet volgens standaard, vaak klopt de vorm of grootte van de vlek niet en nog vaker is er enkel sprake van een verdwaald vlekje ergens op de buik. Een goede Iers getekende rat heeft simpelweg een witte driehoek op de borst, niet meer en niet minder. De naam van deze tekening vindt zijn oorsprong in de ontdekking van deze tekening in wilde ratten in Ierland.

In Amerika wordt er onderscheid gemaakt tussen de Engelse versie van de Ierse tekening en hun eigen standaard, welke vraagt om een gelijkmatige witte vlek op de buik.

Andere benamingen en verwante variëteiten

  • Amerikaans Ier, benaming voor de Amerikaanse standaard van de Ierse rat
  • berken, een verwante varieteit
  • English Irish, de Amerikaanse benaming voor de Engelse standaard van de Ierse rat
  • Irish, de Engelstalige benaming voor de Ier

Genetisch

De Ierse tekening wordt veroorzaakt door het wildtype (effen) “H”-gen gecombineerd met het Ier-gen “hi“. Twee keer het Ier-gen “hi” met modifiers (geselecteerd op minder wit) kan ook een correcte Ierse aftekening geven. Soms tonen genetisch berken ratten (Hh) ook als Ier.

Gencode: Hhi, soms hihi of zelfs Hh

Gallerij

[Not a valid template]

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks zijn open.