ier

agouti Ier

Standaard

“Een witte gelijkzijdige driehoek op de borst tussen de voorpoten. De tekening moet van goed formaat zijn, scherp belijnd en zonder onregelmatigheid of vlekken. De driehoek mag niet in een streep doorlopen tot op de buik. Zowel voor- als achterpoten hebben witte “sokken” (voorpoten tot de halve lengte; achterpoten tot de enkel). De lichaamskleur moet van een erkende kleur zijn die de tekening goed laat zien. De witte vacht moet puur wit zijn zonder gele tint of vlekken.” – Nederlandse Ratten Vereniging (2021)

Beschrijving

Een tekening die je zelden ziet zoals beschreven in de (Engelse) standaard. Zoals in de fotogallerij te zien zijn veel Ierse ratten niet volgens standaard, vaak klopt de vorm of grootte van de vlek niet en nog vaker is er enkel sprake van een verdwaald vlekje ergens op de buik. Een goede Iers getekende rat heeft simpelweg een witte driehoek op de borst, niet meer en niet minder. De naam van deze tekening vindt zijn oorsprong in de ontdekking van deze tekening in wilde ratten in Ierland.

In Amerika wordt er onderscheid gemaakt tussen de Engelse versie van de Ierse tekening en hun eigen standaard, welke vraagt om een gelijkmatige witte vlek op de buik.

Andere benamingen en verwante variëteiten

  • Amerikaans Ier, benaming voor de Amerikaanse standaard van de Ierse rat
  • berken, een verwante varieteit
  • English Irish, de Amerikaanse benaming voor de Engelse standaard van de Ierse rat
  • Irish, de Engelstalige benaming voor de Ier

Genetisch

De Ierse tekening wordt veroorzaakt door het wildtype (effen) “H”-gen gecombineerd met het Ier-gen “hi“. Twee keer het Ier-gen “hi” met modifiers (geselecteerd op minder wit) kan ook een correcte Ierse aftekening geven. Soms tonen genetisch berken ratten (Hh) ook als Ier.

Gencode: Hhi, soms hihi of zelfs Hh

Gallerij

[Not a valid template]

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks zijn open.