berken

zwart berken van Elian

Standaard

“Berken mag in elke erkende kleur geshowd worden. De bovenkleur moet beoordeeld worden volgens de standaard van de kleur. De tekening hoort symmetrisch te zijn, met zo veel mogelijk wit op de borst en buik. Het wit mag niet tot op de zijde van het lichaam reiken en de tekening moet scherp afgetekend zijn zonder overloop. Achterpoten wit tot op de enkel, voorpoten wit tot halverwege. Staart wit tot de helft van de lengte. De witte tekening hoort puur wit te zijn zonder vlekken of onregelmatigheid. Een witte spot op het hoofd is toegelaten, alsook ‘bretel’ markeringen wanneer symmetrisch.”

Beschrijving

De Europese berken tekening vraagt om minder wit op de onderzijde dan de Amerikaanse variant en ook een hoofdspot is niet nodig. De rat is dus volledig gekleurd met enkel een witte vlek op de buik en witte ‘sokjes’ aan de voeten, de staartpunt is vaak ook licht gekleurd. Meestal is de tekening niet perfect, berken ratten kunnen verschillend gevormde buikvlekken hebben en de staartvlek kan erg variëren in grootte en zelfs locatie.

Sommige ratten hangen een beetje in het midden tussen berken en Ier, de vlek is dan te klein om een goede berken tekening te zijn maar te groot of verkeerd geplaatst voor een Ier.

Geschiedenis

De gewone berken rat is een van de oudste tekeningen, er zijn zelfs wilde ratten gesignaleerd met witte tekening op de buik.

Andere benamingen en verwante variëteiten

  • Amerikaans berken, de Amerikaanse variant
  • berkshire, de Engelstalige naam voor berken
  • Europees berken, om de Europese variant aan te duiden
  • Ier, vergelijkbaar met berken maar met een kleinere tekening

Genetisch

Berken is wordt veroorzaakt door het wildtype (effen) “H”-gen gecombineerd met het Japanner-gen “h” of een variant daarvan. Soms kan twee keer het Ier-gen “hi” ook tonen als (mislukt) berken.

Gencode: Hh, Hhe,  HHre of eventueel hihi

Gallerij

[Not a valid template]

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks zijn open.