essex

 

zwart essex

Standaard

“Essex mag in elke erkende kleur geshowd worden, onthoudend dat het effect van het gen de kleur oplicht. Het donkerste deel is over de lengte van de rug, de kleur wordt minder intens langs de flanken van het dier. Het geleidelijk vervagen van de kleur gaat door tot op de buik, welke gebroken wit van kleur is, zonder donkere vlekken. Wanneer van bovenaf bekeken hoort het effect symmetrisch te zijn en geen duidelijke grens. Het vervagende effect hoort ook zichbaar te zien op de poten zodat de voeten ook wit van kleur zijn. Er mogen geen duidelijke vlekken van contrasterende kleuren zijn. Bonte staarten zijn geen fout. Een hoofdspot is essentieel; deze hoort goed gedefinieerd te zijn, centraal op het voorhoofd geplaatst en symmetrisch.” (NFRS, feb 2019)

Beschrijving

De essex rat is een bijzondere verschijning, waarbij de oorspronkelijke kleur vervaagd is en van donker naar licht verloopt. Over de rug van het dier is de kleur het donkerst en lijkt het meest op de oorspronkelijke kleur, en over de flanken naar beneden vervaagt deze langzaam naar wit. De naam komt van de plaats van oorsprong: een graafschap in Engeland. 

In Nederland zijn essex ratten vaak ook nog getekend, waardoor een deel van de flanken wit gevlekt zijn en het kleurverloop dus niet egaal is. Alle essex ratten hebben een spot of bles op het voorhoofd, het klassieke uiterlijk vraagt om een mooie grote spot.

Essex toont het mooist op agouti-basis en niet al te lichte kleuren, zodat het kleurverloop goed te zien is. Jonge essex rittens zijn vaak nog wat donker van kleur, de vervaging begint beter te tonen bij de eerste vachtwisselingen. Het is ook te combineren met meer witte aftekening, hierdoor ontstaat een rat met een vervaagde kleur op het hoofd genaamd gemaskerd essex.

Verwar essex niet met husky, huskies krijgen steeds meer witte haren waardoor de kleur vervaagt en worden uiteindelijk vaak (overwegend) wit, terwijl een essex hun (vervaagde) kleur behoudt. Chinchilla ratten kunnen ook wat op essex lijken door de lichte ondergrond en spot op het voorhoofd, maar zijn ook anders.

Andere benamingen en verwante variëteiten

  • bles, witte aftekening op de snoet wat wel eens voorkomt bij essex
  • chinchilla, een varieteit met lichte ondergrond en hoofdspot
  • gemaskerd essex, essex in combinatie met witte aftekening
  • husky, een andere tekening die de kleur oplicht
  • spot, een witte vlek op het voorhoofd wat veel voorkomt bij essex

Genetisch

Essex wordt veroorzaakt door een dominant gen “Hro” gecombineerd met het wild type (effen) H-gen. Hro is homozygoot lethaal, embryo’s met twee keer het Hro worden geresorbeerd en worden niet geboren.

Gencode: HHro

Gallerij

[Not a valid template]

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks zijn open.