essex

 

zwart essex

Standaard

“De lichaamskleur moet van een erkende kleur zijn die het effect van deze tekening goed laat zien, in acht nemende dat dit effect de dekkleur verbleekt. De lichaamskleur is het donkerst over de ruggengraat, en verbleekt geleidelijk en gelijkmatig over de zijden van het lichaam. Het verbleken loopt door tot op de buik, welke gebroken wit van kleur is, zonder lichte of donkere vlekken. Vanaf boven gezien moet het geleidelijk verbleken symmetrisch zijn en geen duidelijke afbakening tonen. Het verblekende effect is ook op de poten te zien zodat de voeten gebroken wit van kleur zijn. De staart mag witte vlekken vertonen. Op het hoofd moet een spot of bles aanwezig zijn, deze moet symmetrisch in plaatsing en vorm zijn en niet voorbij de oren komen.” – Nederlandse Ratten Vereniging (2021)

Beschrijving

De essex rat is een bijzondere verschijning, waarbij de oorspronkelijke kleur vervaagd is en van donker naar licht verloopt. Over de rug van het dier is de kleur het donkerst en lijkt het meest op de oorspronkelijke kleur, en over de flanken naar beneden vervaagt deze langzaam naar wit. De naam komt van de plaats van oorsprong: een graafschap in Engeland. 

In Nederland zijn essex ratten vaak ook nog getekend, waardoor een deel van de flanken wit gevlekt zijn en het kleurverloop dus niet egaal is. Alle essex ratten hebben een spot of bles op het voorhoofd, het klassieke uiterlijk vraagt om een mooie grote spot.

Essex toont het mooist op agouti-basis en niet al te lichte kleuren, zodat het kleurverloop goed te zien is. Jonge essex rittens zijn vaak nog wat donker van kleur, de vervaging begint beter te tonen bij de eerste vachtwisselingen. Het is ook te combineren met meer witte aftekening, hierdoor ontstaat een rat met een vervaagde kleur op het hoofd genaamd gemaskerd essex.

Verwar essex niet met husky, huskies krijgen steeds meer witte haren waardoor de kleur vervaagt en worden uiteindelijk vaak (overwegend) wit, terwijl een essex hun (vervaagde) kleur behoudt. Chinchilla ratten kunnen ook wat op essex lijken door de lichte ondergrond en spot op het voorhoofd, maar zijn ook anders.

Andere benamingen en verwante variëteiten

  • bles, witte aftekening op de snoet wat wel eens voorkomt bij essex
  • chinchilla, een varieteit met lichte ondergrond en hoofdspot
  • gemaskerd essex, essex in combinatie met witte aftekening
  • husky, een andere tekening die de kleur oplicht
  • spot, een witte vlek op het voorhoofd wat veel voorkomt bij essex

Genetisch

Essex wordt veroorzaakt door een dominant gen “Hro” gecombineerd met het wild type (effen) H-gen. Hro is homozygoot lethaal, embryo’s met twee keer het Hro worden geresorbeerd en worden niet geboren.

Gencode: HHro

Gallerij

[Not a valid template]

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks zijn open.