Amerikaans berken

Standaard

“Amerikaans berken mag in elke erkende kleur geshowd worden. De bovenkleur moet beoordeeld worden volgens de standaard van de kleur. De kenmerkende tekening is gekleurd aan de bovenzijde met een compleet witte buik, witte poten en witte staart met een kleine witte vlek tussen de oren of een bles. De overgang in buikkleur en bovenkleur moet recht zijn. De witte tekening hoort helder wit te zijn. De spot of bles moet symmetrisch in vorm en locatie zijn.”

Beschrijving

In Amerika wordt er anders naar tekening gekeken en is er meer aandacht voor specifieke markeringen. De Amerikaanse standaard voor de berken tekening is dan ook een stuk specifieker dan die van de Britten: de hele onderzijde moet wit zijn, de overgang recht en ze vragen om een markering boven op het hoofd.

De Britten hebben wel een vergelijkbare variëteit: de badger (das). Dit is een berken rat met zo veel mogelijk wit op de buik en een bles op het hoofd.

De Amerikaans berken rat is dus een rat met een zo’n groot mogelijke witte buiktekening, liefst zo recht mogelijk afgetekend en doorlopend tot de onderzijde van de kop, witte voeten en een spot of bles op het hoofd. Amerikaans berken is zelden een ‘gewone’ berken ontstaan uit effen gekruist met Japanner, maar is vaker afkomstig uit bonte lijnen.

Geschiedenis

De gewone berken rat is een van de oudste tekeningen, Amerikaans berken ontstaat echter door genen die ook bonte ratten veroorzaken

Andere benamingen en verwante variëteiten

  • badger, Engelse naam volgends de Britse rattenclub
  • berken, een vergelijkbare maar genetisch andere tekening
  • berkshire, Engelse naam volgends de Amerikaanse rattenclub

Genetisch

Meerdere genen kunnen een Amerikaans berken tekening veroorzaken, maar er spelen vrijwel altijd ‘bont-genen’ mee.

Gallerij

[Not a valid template]