Standaard
“Een wit getekende rat met kleur over het hele hoofd, nek en schouders en een aalstreep over de rug. Lichtere keel en borst is toelaatbaar bij lichtere kleurvariëteiten. De kopkleur loopt ononderbroken door tot de aalstreep, welke doorloopt tot en met de staartbasis en met zo veel mogelijk van de staart ook gekleurd. De aalstreep is zo’n 1 à 2 cm breed, afhankelijk van het formaat van de rat, en moet zo gelijkmatig mogelijk zijn zonder onderbrekingen. De tekening moet scherp belijnd zijn zonder onregelmatigheid of vlekken. De kop en aalstreep moet van een erkende kleur zijn die de tekening goed laat zien. De witte vacht moet puur wit zijn zonder gele tint of vlekken.” – Nederlandse Ratten Vereniging (2021)
Beschrijving
Een van de meest voorkomende en oudste tekeningen van de tamme rat is de Japanner tekening, een rat met gekleurde kop, schouders en eenzelfde gekleurde streep over de rug. De rest van de rat is wit. Vaak zijn Japanner ratten niet volgens standaard getekend, maar hebben vlekken, een onderbroken streep en/of een hele brede streep.
De Japanner tekening toont het mooist op donkere kleuren, zoals zwart en Russisch blauw, maar kan in principe in iedere kleur voorkomen. Zo bestaan er ook siamees Japanner ratten, alleen zie je hier op volwassen leeftijd vaak niet veel meer van!
Geschiedenis
De Japanner tekening is een van de oudste tekeningen, veel lijnen van labratten zijn genetisch Japanner en in het verleden waren de meeste broodfokratten zwart Japanner.
Andere benamingen en verwante variëteiten
- bareback, een Japanner zonder aalstreep
- berken, genetisch “half” Japanner
- hooded, Engelstalige benaming
- Japanse rat, een verouderde benaming voor een rat met Japanner tekening
Genetisch
De Japanner tekening wordt veroorzaakt door het hooded gen “h”, een Japanner heeft twee keer het h-gen met een modifier voor een lange aalstreep (hml).
Gencode: hh hml