japanner

Standaard

“De kop, keel, borst en schouders zijn gekleurd volgens standaard van de kleur. De aalstreep loopt van kop tot staart, met zoveel mogelijk van de staart gekleurd. De aalstreep breedte is 1-2cm, afhankelijk van het formaat van de rat – de streep moet gelijkmatig en ononderbroken zijn. De randen van de aftekening horen scherp belijnt te zijn en zonder vlekken. Het witte gedeelte van de tekening hoort puur wit te zijn, zonder gelige tint of verkleuring.” (NFRS, 2019)

Beschrijving

Een van de meest voorkomende en oudste tekeningen van de tamme rat is de Japanner tekening, een rat met gekleurde kop, schouders en eenzelfde gekleurde streep over de rug. De rest van de rat is wit. Vaak zijn Japanner ratten niet volgens standaard getekend, maar hebben vlekken, een onderbroken streep en/of een hele brede streep.

De Japanner tekening toont het mooist op donkere kleuren, zoals zwart en Russisch blauw, maar kan in principe in iedere kleur voorkomen. Zo bestaan er ook siamees Japanner ratten, alleen zie je hier op volwassen leeftijd vaak niet veel meer van!

Geschiedenis

De Japanner tekening is een van de oudste tekeningen, veel lijnen van labratten zijn genetisch Japanner en in het verleden waren de meeste broodfokratten zwart Japanner.

Andere benamingen en verwante variëteiten

  • bareback, een Japanner zonder aalstreep
  • berken, genetisch “half” Japanner
  • hooded, Engelstalige benaming
  • Japanse rat, een verouderde benaming voor een rat met Japanner tekening

Genetisch

De Japanner tekening wordt veroorzaakt door het hooded gen “h”, een Japanner heeft twee keer het h-gen met een modifier voor een lange aalstreep (hml).

Gencode: hh hml

Gallerij

[Not a valid template]