gemaskerd essex

agouti gemaskerd essex

Standaard

“Bovenzijde van het hoofd met uitzondering van de neuspunt en tekening gekleurd, met de kleur uitlopend tot een eindje voorbij de oren. De rest van de rat is wit. Neuspunt wit, witte driehoek tussen de ogen naar achter wijzend met een witte streep doorlopend tot aan de witte nek. Als met de essex variëteit is vervaging van de kleur normaal en geen fout.” (NFRS, oude standaard)

Beschrijving

Verwant aan de essex is de gemaskerd essex: door de witte aftekening blijft enkel wat kleur over op het gezicht van de rat. Zoals de naam doet vermoeden lijkt de gemaskerd essex veel op een gemaskerde rat, met als logisch verschil dat de rat essex is en de kleur daarom normaliter ook wat vervaagd is. Ook heeft gemaskerd essex altijd een spot of bles.

Gemaskerd essex is niet gestandaardiseerd in Engeland, hoewel er ooit wel een standaard voor is geschreven en het regelmatig voorkomt aangezien een essex gekruist met de meeste andere tekeningen al snel gemaskerd essex geeft.

Net zoals gewoon essex toont gemaskerd essex het mooist op agouti-basis en niet al te lichte kleuren, zodat het kleurverloop goed te zien is. Jonge essex rittens zijn vaak nog wat donker van kleur, de vervaging begint beter te tonen bij de eerste vachtwisselingen.

Andere benamingen en verwante variëteiten

  • baldie, oorspronkelijke Engelstalige benaming voor gemaskerd essex
  • bles, witte aftekening op de snoet wat wel eens voorkomt bij gemaskerd essex
  • essex, hetzelfde kleureffect maar dan over het hele lichaam
  • essex capped, Engelstalige benaming voor gemaskerd essex
  • gemaskerd, vergelijkbare variëteit
  • spot, een witte vlek op het voorhoofd wat veel voorkomt bij gemaskerd essex

Genetisch

Gemaskerd essex wordt veroorzaakt door een dominant gen “Hro” gecombineerd met een tekening-gen zoals bijvoorbeeld het Japanner-gen “h”. Hro is homozygoot lethaal, embryo’s met twee keer het Hro worden geresorbeerd en worden niet geboren.

Gencode: hHro of enige andere combinatie van Hro met een allel op de H-locus anders dan het wildtype

Gallerij

[Not a valid template]

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks zijn open.