bont

Standaard

“Hoofd en schouders zijn een te onderscheiden kleur met een witte spot of bles op het voorhoofd. De rest van het lichaam hoort wit te zijn met gelijkmatig verdeelde vlekken en spikkels op de rug en zijden, onderzijde helder wit zonder vlekken of onregelmatigheid.”

Beschrijving

Een populaire variëteit is de bonte rat, een fraaie verschijning van gekleurde vlekken en spikkels op een wit lichaam. In Amerika heeft deze variëteit zelfs twee standaarden: de variegated en de dalmatian. De eerste is gelijk aan de Europese standaard voor bont, de dalmatian vraagt echter om gelijkmatig verdeelde vlekken over het hele lichaam inclusief het hoofd.

De bonte rat heeft vaak een spot of bles op het hoofd, een bonte rat met een symmetrische bles wordt graag gezien.

Andere benamingen en verwante variëteiten

  • bles, de bonte rat heeft vaak een spot of bles op het hoofd
  • dalmatian, Amerikaanse benaming voor een gelijkmatig gevlekte rat
  • gemaskerd, heeft net als bont veel witte aftekening
  • spot, de bonte rat heeft vaak een spot of bles op het hoofd
  • variegated, Engelstalige naam voor bont
  • wit-zwartoog, heeft net als bont veel witte aftekening

Genetica

Er is niet veel bekend over de exacte genen achter de bonte rat, er kunnen verschillende genen meespelen en het is vaak een wisselwerking tussen genen en verschillende modifiers. Ervaring wijst echter wel uit dat wanneer je twee ratten met veel witte aftekening kruist je rittens in het nest krijgt met nog meer tekening, uit bont x bont kunnen dus gemaskerde rittens komen of zelfs wit-zwartoog.

Gencode: hhe or hehe + mogelijke modifiers

Gallerij

[Not a valid template]