bareback

Russisch blauw bareback

Standaard

“Bareback mag in elke erkende kleur geshowd worden. De bovenkleur moet beoordeeld worden volgens de standaard van de kleur. De tekening is identiek aan die van de Japanner, maar zonder de aalstreep op de rug. De rug, zijdes, poten en voeten horen helder wit te zijn, zonder vlekken of oneffenheden. De ‘kap’ hoort het hoofd, de nek en de schouders te bedekken zonder onderbreking of wit op het hoofd, de keel, of kin.”

Beschrijving

De bareback heeft, zoals de naam al doet vermoeden, geen kleur op de rug. De tekening is vrijwel identiek aan die van de Japanner, maar dan zonder de aalstreep op de rug. Zowel kop als schouders zijn gekleurd.

Sommige ratten vallen een beetje in het midden tussen bareback en Japanner, of bont en Japanner: het hoofd en de schouders zijn gekleurd en er zijn enkele vlekken aanwezig op de rug, maar onvoldoende om een goede Japanner of bonte rat te zijn.

Er bestaan ook ratten die tussen de bareback en de gemaskerde rat zitten: er is dan te weinig kleur op het hoofd om een goede bareback te zijn, maar te veel voor een van de gemaskerde varianten.

In Engeland is deze tekening niet gestandaardiseerd en worden barebacks doorgaans ‘mismarked hooded’ (verkeerd getekende Japanner) genoemd.

Geschiedenis

Deze tekening is gestandaardiseerd voor de Amerikaanse rattenclub AFRMA op 19 oktober 1986.

Andere benamingen en verwante variëteiten

  • bont, vergelijkbaar met bareback maar met vlekken op het lichaam
  • gemaskerd, vergelijkbaar met bareback maar met minder kleur op het hoofd
  • Japanner, vergelijkbaar met bareback maar met aalstreep

Genetisch

Waarschijnlijk gelijk aan de Japanner (h-locus) geselecteerd op een missende aalstreep.

Gencode: hh + modifiers

Gallerij

[Not a valid template]