wit zwartoog en ivory

ivory

Standaard

“Een licht gebroken-wit zonder verkleuring of vlekken. Oren en staart roze. Ogen zwart.” – Nederlandse Ratten Vereniging (2021)

Beschrijving

Simpelweg een volledig helder witte rat zonder enige verkleuring met zwarte ogen, al kunnen er natuurlijk gemakkelijk vlekken in de vacht komen door het rode traanvocht van de rat en ander vuil. Deze verschijning op zich wordt de ‘wit zwartoog’ genoemd en beschrijft dus hoe de rat er uit ziet. Genetisch kan wit zwartoog heel verschillend zijn.

Ivory: zwartoog albino

Eigenlijk heel gek dat we hiermee beginnen, want de zwartoog albino is nog maar recent ontdekt. Het albino-gen onderdrukt de aanmaak van pigment waardoor de vacht volledig wit gekleurd is. Normaliter zorgt dit ook voor pigmentloze ogen waardoor deze rood kleuren. Er is echter een gen dat zwarte ogen veroorzaakt bij c-locus variëteiten. Zo hebben de siamees en himalayan van oorsprong ook rode ogen, maar kunnen deze met dit gen zwarte ogen hebben. Ditzelfde gen zorgt dus in combinatie met albino voor ivory: een albino rat met zwarte ogen. Ivory ratten zijn meestal niet zo spierwit als de roodogige albinos, maar meer gebroken wit of heel licht crème.

Verschimmelde husky

Zoals je misschien wel weet wordt de vachtkleur van een rat met de husky tekening steeds lichter naarmate het dier ouder wordt. Als de rat zwarte ogen heeft en de vacht helemaal verschimmeld tot deze wit is, kan de rat er uit zien als een wit zwartoog. Tenzij je de geschiedenis van het dier kent weet je niet of de rat een husky is (‘geweest’) of niet.

Geheel getekend

Ten slotte kan een extreme overmaat aan witte tekening alle mogelijke vachtkleur bedekken en de rat vrijwel geheel wit doen lijken. Als de rat zwarte ogen heeft heb je in dat geval dus een wit zwartoog. Soms zijn er nog kleine vlekjes kleur te zien.

Aan deze genetische variant zitten verschillende risico’s verbonden. De ratten kunnen namelijk doof zijn of zelfs een vorm van epilepsie hebben. Bovendien bestaat de kans dat wit zwartoog rittens ‘megacolon’ krijgen door één van de genen die zoveel witte tekening kan veroorzaken. De verstoring in de aanmaak van pigment heeft dan bij de ontwikkeling van de embryo ook invloed gehad bij de vorming van het darmstelsel en het ritten wat vervolgens geboren wordt heeft geen normale darmfunctie. In de meeste gevallen kan het jonge dier zich niet ontlasten en komt op jonge leeftijd te overlijden.

Geschiedenis

Hoewel de wit roodoog een van de eerst beschreven variëteiten van de tamme rat is en ook de wit zwartoog al snel werd ontwikkeld, bestaat ivory nog niet zo heel erg lang.

Rond 1915 werden er zelfs wit zwartoog Rattus rattus (de zwarte rat ipv de bruine rat zoals de huidige tamme ratten) gefokt. Na het verliezen van de oude variëteiten is wit zwartoog opnieuw ontwikkeld in 1984 en gestandaardiseerd in 1986.

Tegenwoordig heeft de wit zwartoog geen officiële standaard meer en wordt niet meer toegelaten in standaard keuring (wel in huisdierkeuringen). Dit vanwege de problemen met doofheid en epilepsie.

Echter heeft ivory recent wel een standaard gekregen. De kleur is pas een tijdje na de ontdekking van het zwart-oog gen bij de c-locus ontwikkeld. Na het gen te hebben gecombineerd met siamees, marter, himalayan, etc, is het uiteindelijk ook gecombineerd met albino en hieruit kwam ivory.

Andere benamingen en gerelateerde variëteiten

  • Black Eyed White, ook wel afgekort naar “BEW”, de Engelstalige benaming voor wit zwartoog
  • husky, een volledig verschimmelde husky kan wit zwartoog lijken
  • wit roodoog en albino, een volledige witte rat maar dan met rode ogen

Genetisch

Wit zwartoog kan in verschillende genetische vormen voorkomen:

Ivory

Het albino gen met minstens één keer het zwartoog gen

Gencode: cc Be_

Verschimmelde husky

Een rat met het husky gen + een kleur met zwarte ogen (bijvoorbeeld gewoon zwart of chocolate) waarvan de kleur volledig verschimmeld is.

Gencode (bijvoorbeeld): aa roro of aa bb roro

Geheel getekend

Een combinatie van genen op de H-locus die extreem veel tekening veroorzaken.

Gencode (bijvoorbeeld): hehn

Gallerij

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks zijn open.