siamees

sealpoint zwartoog siamees

Standaard

Sealpoint

“Lichaamskleur is een medium beige wat geleidelijk donkerder kleurt tot een donker sepia over de rug richting het achterwerk, bij de staartbasis is de kleur het donkerst. De staartkleur moet doorlopen over de gehele lengte van de staart. De points horen een rijk donker sepia te zijn en geleidelijk vermengen met de lichaamskleur. Er mogen geen witte of erg bleke gebieden zijn op het lichaam, de voeten of de staart. Buik licht beige. Ogen (robijn)rood of zwart.” – Nederlandse Ratten Vereniging (2021)

bluepoint

“Lichaamskleur is een zilver beige wat geleidelijk donkerder kleurt tot een diepblauwe kleur over de rug richting het achterwerk, bij de staartbasis is de kleur het donkerst. De staartkleur moet doorlopen over de gehele lengte van de staart. De points horen zo blauw mogelijk te zijn te zijn en geleidelijk vermengen met de lichaamskleur. Er mogen geen witte of erg bleke gebieden zijn op het lichaam, de voeten of de staart. Buik licht zilver beige. Ogen (robijn)rood of zwart.” – Nederlandse Ratten Vereniging (2021)

Beschrijving

Siamezen worden beige geboren en naarmate ze ouder worden concentreert de kleur zich bij de extremiteiten: neus, oren, poten en staartbasis. Dit is temperatuur gebonden: de koudste delen zijn het donkerst gekleurd en in koudere temperaturen is er meer kleur te zien dan wanneer het warm is.

De ‘gewone’ siamees heeft bruin gekleurde extremiteiten en wordt sealpoint genoemd, maar de points kunnen ook een andere kleur hebben. In principe zijn alle kleurcombinaties mogelijk, maar alleen donkere kleuren zijn goed zichtbaar op siamees en veel bruintinten zijn niet te onderscheiden van de sealpoint enkel op zwart-basis. De meest bekende andere kleur is de (Russisch) bluepoint: een combinatie van siamees en Russisch blauw, waardoor de extremiteiten niet donker sepia maar leigrijs gekleurd zijn.

De siamees was oorspronkelijk een variëteit met rode ogen, maar kan tegenwoordig ook zwarte ogen hebben.

Geschiedenis

Later meer..

Andere benamingen en verwante variëteiten

Genetisch 

Siamees is een combinatie van zwart met twee maal het siamees gen, kan ook op agouti-basis maar het verschil met zwart is miniem (iets lichtere extremiteiten). Kan voorkomen in combinatie met andere kleuren, meest bekend de bluepoint (met het Russisch blauw gen).

Gencode sealpoint: aa chch

Gencode bluepoint: aa dd chch

Gallerij