siamees

sealpoint zwartoog siamees

Standaard

Sealpoint

“Lichaamskleur medium beige, geleidelijk en gelijkmatig donker wordend over de rug richting het achterwerk en bij de staartbasis op z’n donkerst. Er horen geen witte of erg bleke gebieden te zijn op het lichaam, de voeten of de staart. De staartkleur moet doorlopen over de gehele lengte van de staart. Buik licht beige. De extremiteiten horen een rijk donker sepia te zijn en geleidelijk vermengen met de lichaamskleur. Ogen (donker)rood of zwart.

Russisch bluepoint

“Lichaamskleur zilver beige, dat geleidelijk en gelijkmatig overloopt in een diepe blauwe kleur over de rug richting het achterwerk en bij de staartbasis het donkers. Er horen geen witte of erg bleke gebieden te zijn op het lichaam, de voeten of de staart. De staartkleur moet doorlopen over de gehele lengte van de staart. Buik licht zilver beige. De extremiteiten horen een diep blauwe kleur te zijn en geleidelijk vermengen met de lichaamskleur. Ogen (donker)rood of zwart.

Beschrijving

Siamezen worden beige geboren en naarmate ze ouder worden concentreert de kleur zich bij de extremiteiten: neus, oren, poten en staartbasis. Dit is temperatuur gebonden: de koudste delen zijn het donkerst gekleurd en in koudere temperaturen is er meer kleur te zien dan wanneer het warm is.

De ‘gewone’ siamees heeft bruin gekleurde extremiteiten en wordt sealpoint genoemd, maar de points kunnen ook een andere kleur hebben. In principe zijn alle kleurcombinaties mogelijk, maar alleen donkere kleuren zijn goed zichtbaar op siamees en veel bruintinten zijn niet te onderscheiden van de sealpoint enkel op zwart-basis. De meest bekende andere kleur is de (Russisch) bluepoint: een combinatie van siamees en Russisch blauw, waardoor de extremiteiten niet donker sepia maar leigrijs gekleurd zijn.

De siamees was oorspronkelijk een variëteit met rode ogen, maar kan tegenwoordig ook zwarte ogen hebben.

Geschiedenis

Later meer..

Andere benamingen en verwante variëteiten

Genetisch 

Siamees is een combinatie van zwart met twee maal het siamees gen, kan ook op agouti-basis maar het verschil met zwart is miniem (iets lichtere extremiteiten). Kan voorkomen in combinatie met andere kleuren, meest bekend de Russisch bluepoint (met het Russisch blauw gen).

Gencode sealpoint: aa chch

Gencode Russisch bluepoint: aa dd chch

Gallerij