marter

zwartoog marter

Standaard

“Een loodgrijze kleur vergelijkbaar met de kleur van een HB potlood, verbleking is normaal bij volwassen dieren maar de kleur mag niet onregelmatig of verroest zijn. De vacht is lichter van kleur bij de snorharen, de ogen en achter de oren. Points bij de extremiteiten is een fout. Buikkleur een lichtere kleur grijs dan op de bovenzijde. Voetkleur gelijk aan dekkleur. Ogen rood of zwart.” – Nederlandse Ratten Vereniging

Beschrijving

Marter, oorspronkelijk Red Eyed Devil genoemd, is een donkergrijs gekleurde rat met rode of zwarte ogen. Ze worden bijna helemaal zwart geboren, vaak met een wat vlekkerig patroon op de bovenzijde wat op latere leeftijd wegtrekt. Vaak worden ze ook bleker naarmate ze ouder worden, sommigen worden zelfs lichtgrijs.

Veel worden nog met points gefokt, eigenlijk is dit een combinatie van marter en siamees. Ook de combinatie met albino komt voor. Marter kan ook gecombineerd worden met andere kleuren, bijvoorbeeld Russisch blauw.

Geschiedenis

Later meer..

Andere benamingen en verwante variëteiten

  • zilveragouti, de agouti variant van marter
  • albino marter, combinatie van marter en albino
  • marten, de Engelse benaming
  • pointed marter, een marter met points, combinatie van marter en siamees
  • Red Eyed Devil, oorspronkelijke naam van de roodoog marter

Genetisch 

Het is een combinatie van zwart met twee maal het marter gen, een pointed marter is combinatie van zwart, eenmaal het marter gen en eenmaal het himalayan-gen.

Gencode: aa cmcm of aa cmch (pointed marter)

Gallerij