marter

zwartoog marter

Standaard

“Lichaamskleur vergelijkbaar met dat van het lood van een potlood, de kleur kan wat verbleken bij het ouder worden. Wat spikkeling is te verwachten. Vacht op het gezicht is wat lichter bij de snorharen, rond de ogen en achter de oren. Buikkleur iets lichter grijs dan de bovenkant. Voetkleur gelijk aan bovenkant. Roestkleurige vlekken, witte plekken en donkere points zijn een fout. Ogen rood of zwart.”

Beschrijving

Marter, oorspronkelijk Red Eyed Devil genoemd, is een donkere rat met rode of zwarte ogen. Ze worden bijna helemaal zwart geboren, met een vlekkerig patroon vooral op de neus. Ze worden bleker naarmate ze ouder worden, sommigen worden zelfs lichtgrijs.

Veel worden nog met points gefokt, eigenlijk is dit een combinatie van marter en siamees. Ook de combinatie met albino komt voor. Het kan ook gecombineerd worden met andere kleuren, bijvoorbeeld Russisch blauw.

Geschiedenis

Later meer..

Andere benamingen en verwante variëteiten

  • zilveragouti, de agouti variant van marter
  • albino marter, combinatie van marter en albino
  • marten, de Engelse benaming
  • pointed marter, combinatie van marter en siamees
  • Red Eyed Devil, oorspronkelijke naam van de roodoog marter

Genetisch 

Het is een combinatie van zwart met twee maal het marter gen, een pointed marter is combinatie van zwart, eenmaal het marter gen en eenmaal het himalayan-gen.

Gencode: aa cmcm of aa cmch (pointed marter)

Gallerij