golden

golden himalayan

golden himalayan

Standaard

Golden

“Lichaamskleur een rijke warme creme-kleur zonder afwijkend gekleurde haren of vlekken. Buikkleur bleek creme, begrenzing tussen dekkleur en onderzijde toegestaan. Oren en staart roze. Ogen rood of zwart.”

Golden himalayan

“Lichaamskleur een bleek gouden creme met points in medium sepia op de extremiteiten: gezicht (niet voorbij de ogen), oorbasis, voorpoten (niet voorbij de elleboog), achterpoten (niet voorbij de enkel) en staartbasis. Ogen zwart.”

Golden siamees

“Lichaamskleur een rijk gouden creme, points (op gezicht, voeten, staartbasis) zijn een rijk donker sepia dat geleidelijk en gelijkmatig overloopt in de lichaamskleur. Er hoort geen plots einde te komen aan de points. Buikkleur bleek creme. Ogen zwart.”

Beschrijving

Een warm creme kleurige variant van de uitmonsteringen, duidelijk anders dan de gewone varianten. De meest bekende ‘golden’ uitmonsteringen zijn de golden himalayan en golden siamees, waarbij zowel het lichaam als de points warmer van kleur zijn. Daarnaast kan albino/ivory ook ‘golden’ zijn, wat hetzelfde effect geeft als bij golden himalayan maar zonder points. Deze kleur wordt ook wel creme of honey genoemd.

Golden kan ook op andere uitmonsteringen (c-locus variëteiten) voorkomen, zoals golden marter en in theorie ook golden burmees. Deze zijn echter niet gestandaardiseerd.

Geschiedenis

Een relatief recent ontdekte variant van de c-locus variëteiten.

Andere benamingen en verwante variëteiten

  • creme, de Engelse benaming voor golden
  • golden himalayan, golden met himalayan
  • golden siamees, golden met siamees
  • honey, de oude Finse benaming voor golden

Genetisch 

Waardoor de ‘golden’ kleur veroorzaakt wordt is nog niet helemaal bekend, maar de kleur lijkt op agouti-basis te zijn en men vermoed dat het iets met cinnamon te maken heeft. Golden komt enkel voor in combinatie met c-locus variëteiten, zoals albino/ivory, himalayan en siamees.

Gallerij

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks zijn open.