wit roodoog en albino

albino

Standaard

“Zo wit mogelijk, zonder enige verkleuring of vlekken. Oren en staart roze. Ogen rood.” – Nederlandse Ratten Vereniging (2021)

Beschrijving

Simpelweg een volledig helder witte rat zonder enige verkleuring met rode ogen, al kunnen er natuurlijk gemakkelijk vlekken in de vacht komen door het rode traanvocht van de rat en ander vuil. Deze verschijning op zich wordt de ‘wit roodoog’ genoemd en beschrijft dus hoe de rat er uit ziet. Genetisch kan wit roodoog heel verschillend zijn.

Albino

De bekendste genetische vorm is de albino: een dier met een pigment-onderdrukkend gen waardoor deze wit is met rode ogen. Niet alle wit roodogen zijn echter albino, een dier kan ook wit met rode ogen zijn door andere genetische factoren. Je kunt op het oog dus ook niet zeker weten of een witte rat met rode ogen albino is of niet. Je moet hiervoor de achtergrond van het dier kennen of het uit de nakomelingen kunnen opmaken (bijvoorbeeld door middel van een testkruising met een rat die zeker weten albino is).

Meervoudig verdunde kleur

De witte vachtkleur kan ook het gevolg zijn van een combinatie van meerdere kleuren die de vachtkleur zo licht maken dat deze wit wordt en de ogen ook oplichten tot rood. Je zou bijvoorbeeld kunnen denken aan een combinatie met champagne en nog twee of meer andere kleuren. Deze vorm wordt daarom ook wel eens ‘triple dilute’ (drievoudig verdunt) genoemd.

Verschimmelde husky

Zoals je misschien wel weet wordt de vachtkleur van een rat met de husky tekening steeds lichter naarmate het dier ouder wordt. Als de rat rode ogen heeft en de vacht helemaal verschimmeld tot deze wit is, kan de rat er uit zien als een wit roodoog. Tenzij je de geschiedenis van het dier kent weet je niet of de rat een husky is (‘geweest’) of niet.

Geheel getekend

Ten slotte kan een extreme overmaat aan witte tekening alle mogelijke vachtkleur bedekken en de rat vrijwel geheel wit doen lijken. Als de rat rode ogen heeft heb je in dat geval dus een wit roodoog. Soms zijn er nog kleine vlekjes kleur te zien. Deze genetische variant kan erg gevaarlijk zijn, omdat één van de genen die zoveel witte tekening veroorzaken ook de erfelijke aandoening ‘mega colon’ kan veroorzaken. De verstoring in de aanmaak van pigment heeft dan bij de ontwikkeling van de embryo ook invloed gehad bij de vorming van het darmstelsel en het ritten wat vervolgens geboren wordt heeft geen normale darmfunctie. In de meeste gevallen kan het jonge dier geen voedsel verteren en komt te overlijden.

Geschiedenis

De wit roodoog is een van de eerst beschreven variëteiten van de tamme rat en wordt ook wel eens in het wild gezien. De albino-mutatie bestaat zeer waarschijnlijk al sinds het begin van de domesticatie. Natuurlijk is de albino-rat het meest bekend als de ‘labrat’, veel voor de proefdier industrie gefokte ratten zijn genetisch albino en deze lijnen bestaan al jaren lang.

Andere benamingen en gerelateerde variëteiten

  • albino
  • husky, een volledig verschimmelde husky kan wit roodoog lijken
  • ivory, een (gebroken) witte rat met zwarte ogen
  • meervoudig/drievoudig verdunt, een combinatie van drie of meer kleuren kunnen een witte vacht veroorzaken
  • triple dilute, Engelse benaming voor drievoudig verdunt
  • wit zwartoog, een volledige witte rat maar dan met zwarte ogen

Genetisch

Wit roodoog kan in verschillende genetische vormen voorkomen:

Albino

Het albino gen.

Gencode: cc

Meervoudig verdunde kleur

Een combinatie van drie of meer kleuren veroorzaakt een witte vacht, bijvoorbeeld champagne + mink + Amerikaans blauw of een “champagnepoint” himalayan.

Gencode (bijvoorbeeld): aa gg mm pp of aa cch pp

Verschimmelde husky

Een rat met het husky gen + een kleur met rode ogen (bijvoorbeeld champagne of roodoog siamees) waarvan de kleur volledig verschimmeld is.

Gencode (bijvoorbeeld): pp roro of aa chch roro

Geheel getekend

Een combinatie van genen op de H-locus die extreem veel tekening veroorzaken.

Gencode (bijvoorbeeld): hehn

Gallerij

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks zijn open.