burmees

burmees effen

Standaard

Seal

“Een gelijkmatige rijke medium-bruin kleur, zonder onregelmatigheid, verzilvering of vlekken. De points zijn dezelfde kleur als het lichaam maar donkerder, met een sterk contrast tussen de points en de lichaamskleur. Ogen zwart.” – Nederlandse Ratten Vereniging (2021)

Russisch

“Een warm medium grijs, zonder onregelmatigheid, verzilvering of vlekken. De points zijn donkerder dan de lichaamskleur, met een sterk contrast tussen de point en de lichaamskleur. Lichte spikkeling is normaal voor deze variëteit en geen fout. De kenmerkende Russische vacht hoort kort, dik en zacht te zijn. Een vacht typisch voor andere variëteiten is een fout. Ogen zwart.” – Nederlandse Ratten Vereniging (2021)

Beschrijving

Burmezen worden bruin geboren en naarmate ze ouder worden concentreert de kleur zich bij de extremiteiten: neus, oren, poten en staartbasis. Dit is temperatuur gebonden: de koudste delen zijn het donkerst gekleurd en in koudere temperaturen is er meer kleur te zien dan wanneer het warm is.

Bij de ‘gewone’ burmees is de lichaamskleur bruin met donkerbruine points, dit wordt seal genoemd. Burmees kan echter ook in andere kleuren voorkomen, in principe zijn alle kleuren mogelijk. De meest bekende andere kleur is de Russich burmees: een combinatie van burmees en Russisch blauw, waardoor het lichaam grijzig bruin gekleurd is met donkere points.

Burmees is een mutatie die alleen zichtbaar is in combinatie met een c-locus variëteit zoals siamees of himalayan. De points van een burmees horen scherp in contrast te staan met de lichtere lichaamskleur en om deze reden worden burmezen op basis van himalayan geprefereerd, maar in Nederland zie je vaker burmezen op basis van siamees. Burmees kan ook op albino voorkomen, de kleur wordt dan biscuit cream of stone genoemd. Deze kleur komt zelden voor.

Burmezen hebben altijd zwarte ogen en kunnen geen rode ogen hebben, echter bestaan er ook extreem donkere roodoog siamezen die daardoor lijken op een burmees met rode ogen.

Geschiedenis

Later meer..

Andere benamingen en verwante variëteiten

  • agouti burmees, de agouti-variant van burmees
  • burmese, de Engelse benaming voor burmees
  • biscuit cream, Engelse benaming voor een burmees op albino basis
  • Russian burmese, de Engelse benaming voor Russisch burmees
  • stone, andere benaming voor een burmees op albino basis
  • sable burmees, de kleur die onstaat bij twee burmees-genen
  • tonkinees, een vergelijkbare uitmonstering maar kan ook rode ogen hebben

Genetisch 

Burmees is een combinatie van zwart met himalayan of siamees en een keer het Burmees-gen (vermoedelijk Bebu). Kan voorkomen in combinatie met andere kleuren, meest bekend de Russisch burmees (met het Russisch blauw gen).

Gencode seal: aa chch Bebu_ of aa cch Bebu_

Gencode Russisch: aa dd chch Bebu_ of aa dd cch Bebu_

Gallerij