himalayan

zwartoog himalayan

Standaard

“Lichaamskleur is wit, zonder vlekken of verkleuring. De points zijn een rijk donker sepia, duidelijk afgebakend van de rest van het lichaam en niet te ver doorlopend op het lichaam. De points mogen geen witte haren of vlekken vertonen en voeten, oren en staart zijn donker gekleurd. Ogen rood of zwart.” – Nederlandse Ratten Vereniging (2021)

Beschrijving

Himalayan ratten worden wit geboren en krijgen naarmate ze ouder worden bruin gekleurde gedeeltes op het lichaam. Dit is temperatuur gebonden: de koudste delen zijn het donkerst gekleurd en in koudere temperaturen is er meer kleur te zien dan wanneer het warm is. Himalayan is te combineren met een kleur waardoor de points een andere tint krijgen, bijvoorbeeld met Russisch blauw krijg je een (Russisch) bluepoint himalayan.

Strikt genomen hoort himalayan een combinatie te zijn van siamees en albino, maar er zijn ook himalayans die eigenlijk siamees zijn en geselecteerd op een lichtere kleur. De extremiteiten zijn dan meestal wat meer gekleurd dan bij een genetisch ‘echte’ himalayan.

De himalayan was oorspronkelijk een variëteit met rode ogen, maar kan tegenwoordig ook zwarte ogen hebben.

Geschiedenis

Later meer..

Andere benamingen en verwante variëteiten

  • burmees, goede burmezen zijn vaak op himalayan-basis
  • golden himalayan, een warm gele versie van de himalayan
  • himi, verkorte benaming van himalayan
  • siamees, heeft net als himalayan gekleurde extremiteiten

Genetisch 

Himalayan is een combinatie tussen albino (c) en siamees (ch) of volledig siamees (chch) geselecteerd op lichtere kleur. Hoort op zwartbasis te zijn (aa), maar het verschil met agouti is miniem (agouti heeft iets lichtere extremiteiten).

Gencode: aa cch of aa chch

Gallerij