platinum agouti

platinum agouti

Standaard

“Een heldere mengeling van bleekgrijze ticking over een rijke crèmekleurige ondergrond, met een opvallende ijsblauwe toon. Ondervacht bleek blauw tot op de huid. Buikkleur bleek zilverkleurig. Voeten bleekgrijs. Ogen rood tot robijnrood. Sterke blauwe of bruinige tint is een fout.” (NFRS, feb 2019)

Beschrijving

Platinum agouti is een vrij complexe kleur en toont als lichtgrijs en creme met (robijn)rode ogen. Vaak zijn roodogige variëteiten niet zo populair, maar platinum en platinum agouti is een kleur die sinds het ontstaan al erg geliefd is – met name in Engeland. In Nederland zien we de kleur niet zo veel aangezien we het Amerikaanse mink-gen niet zo vaak tegen komen, waar platinum (agouti) mee gemaakt wordt. Platinum agouti is namelijk (Amerikaans) blauw met Amerikaans cinnamon en een modifier wat de oogkleur lichter maakt. Wel zien we wel eens een gelijkaardige kleur gemaakt met agouti, blauw en het robijnoog-gen, dit noemen we in Nederland ook platinum agouti.

In Engeland wordt er ook nog onderscheid gemaakt tussen “platinum (agouti)” met en zonder modifier voor lichtere ogen. De kleur zonder deze modifier wordt in Engeland “quicksilver (agouti)” genoemd. In Nederland kennen we dit onderscheid niet, deels omdat de kleur weinig gefokt wordt.

Andere benamingen en gerelateerde variëteiten

Genetisch 

Platinum agouti is genetisch agouti (A_) met het blauw-gen (gg) en het Amerikaanse mink-gen (momo) en een modifier die de oogkleur lichter maakt. In Nederland noemen genetisch niet-agouti (aa) met het blauw-gen (gg) en het robijnoog-gen (rr) ook platinum.

Gencode: A_ggmomo of A_ggrr

Gallerij