chocolate agouti

chocolade agouti

Standaard

Geen standaard.

Beschrijving

Een kleur die precies tussen agouti en cinnamon ligt qua tint: chocolate agouti’s zijn iets bruiner dan de gewone agouti maar iets donkerder dan de cinnamon. De haren van een chocolate agouti rat zijn gebandeerd met verschillende kleuren: aan de basis vlak bij de huid is de haar grijs, in het midden een licht maar warme bruintint, en het uiteinde is donker chocoladebruin gekleurd. De ticking is vaak meer aanwezig op de rug en kruin, maar gelijkmatige verdeling is gewenst.

Geschiedenis

Ondanks dat deze kleur genetisch al langer bestaat en bekend is binnen de hobby, wordt de chocolate agouti zelden bewust gefokt of herkend. Dit komt omdat chocolate agouti al snel op een lichte agouti of een donkere cinnamon lijkt.

De b-locus die chocolate en chocolate agouti veroorzaakt werd al zeer vroeg beschreven. Echter werd agouti-variant benoemd als ‘cinnamon’, waarschijnlijk werden de agouti variant van chocolate en ‘echt’ cinnamon (de agouti variant van mink) met elkaar verward, deze kleuren lijken ook erg op elkaar en daarom heeft chocolate agouti tot op heden geen standaard gekregen.

Andere benamingen en verwante variëteiten

  • sienna, de Finse benaming voor chocolate agouti
  • chocolate, de egale variant van chocolate agouti
  • cinnamon, een kleur die erg lijkt op chocolate agouti

Genetisch 

Agouti is genetisch minstens één kopie van het agouti-gen (A_) en het brown-gen (bb).  Er is ook een genetische variant van chocolate bekend welke dominant vererft, heeft voorlopig als gencode BR. Een agouti die bijvoorbeeld mink (Mm) en/of robijnoog (Rr) draagt kan ook chocolate agouti tonen.

Gencode: A_bb of A_BR_

Gallerij