chocolade

chocolade effen

Standaard

“Een diep rijk chocoladebruin, zo gelijkmatig mogelijk, zonder enige onregelmatigheid en witte haren of vlekken. Voetkleur gelijk aan bovenkant. Zwarte ogen.”

Beschrijving

Een donkerbruine kleur vergelijkbaar met pure chocolade, al kan de tint verschillen en soms is het verschil tussen gewoon (verroest) zwart en chocolate niet helemaal duidelijk. Het is zelfs mogelijk om ‘chocolade’ ratten te fokken zonder het Brown-gen, dit wordt wel eens Cordovan chocolate genoemd. Chocolade is goed te combineren met champagne en beige.

Lichte haren zijn normaal en moeilijk om zo minimaal mogelijk te houden, wanneer deze overvloedig aanwezig zijn wordt er gesproken van verzilvering. Ook kan er sprake zijn van verroesten, dan zijn delen van de vacht roestbruin gekleurd.

Chocolade is better te herkennen als rittens dan als volwassen rat, ze zijn dan nog meer de kleur van melkchocolade. Wanneer ze ouder worden verdonkerd de kleur naar een tint meer vergelijkbaar met pure chocolade.

Geschiedenis

Chocolade ratten werden voor het eerst gefokt in 1915. In 1935 kreeg deze kleur al een standaard en deze standaard werd meegenomen naar de NFRS in haar oprichting in 1976. Echter werd standaard weer verwijderd in 1978 toen bleek dat er geen chocolade ratten werden geshowd.

Pas in 1981 kwam de chocolade rat weer in opkomst en verkreeg haar standaard weer in 1983.

De b-locus werd overigens ook al zeer vroeg beschreven. Echter werd agouti-variant benoemd als ‘cinnamon’, waarschijnlijk werden de agouti variant van chocolade en cinnamon (de agouti variant van mink) met elkaar verward.

Andere benamingen

  • brown, zo wordt ook het gen waardoor deze kleur ontstaat omschreven
  • bruin, al worden meer kleuren omschreven als ‘bruin’
  • chocolade agouti, de agouti variant van chocolade
  • chocolate, de Engelstalige benaming voor chocolade
  • cordovan chocolate, een bruin kleurende zwarte rat

Genetisch

Chocolate is niet-agouti (aa) met het brown-gen (bb), soms niet-agouti geselecteerd op bruinere kleur en/of drager van mink (Mm) en/of robijnoog (Rr). Er is ook een genetische variant van chocolate bekend welke dominant vererft, heeft voorlopig als gencode BR.

Gencode: aabb of aaMmRr of aaBR_

Gallerij