Russisch blauw agouti

Eonar van Elian

Standaard

“Een mengeling van donkerblauwe ticking over een reebruine ondergrond. Lichte spikkeling in de blauwe ticking is normaal voor deze variëteit en geen fout. Onderkleur donkerblauw tot op de huid. Voetkleur gelijk aan dekkleur. Buikkleur zilvergrijs. Bruine verkleuring in de ticking is een fout. Ondervacht donkerblauw tot op de huid. De kenmerkende Russische vacht hoort kort, dik en zacht te zijn. Een vacht typisch voor andere variëteiten is een fout. Ogen zwart.” – Nederlandse Ratten Vereniging (2021)

Beschrijving

Deze combinatie van blauw met bruin is een aparte verschijning. De haren zijn gebandeerd: de uiteinden zijn donkerblauw gekleurd met vaak donkere spikkeling (‘heathering’) zoals bij egale Russisch blauwe ratten, daaronder zit een band lichtbruin met een donkerblauw/grijze ondervacht. Belangrijk is dat de lichtbruine kleur niet al te overduidelijk aanwezig is en de Russisch blauwe ticking mooi van kleur, verzilvering of bruinige tint in de ticking zijn een fout.

Russisch blauw agouti en Engels blauw agouti kunnen erg op elkaar lijken, omdat beiden een donkerblauwe kleur op lichtbruine achtergrond zijn. Russisch blauw agouti geeft over het algemeen een donkerdere blauwe toon dan Engels blauw en de bruine kleur is wat minder grijzig dan bij Engels blauw. Bovendien hoort de Russisch blauw agouti heathering te hebben en de typische dikke vacht van Russisch blauw vaak in verband gebracht met de vachtsoort velvet.

Net zoals egale Russisch blauwe ratten hebben Russisch blauw agouti’s de neiging een vrij vlak hoofd te hebben. De variëteit is verder over het algemeen erg robuust en gezond.

Geschiedenis

Meer volgt..

Andere benamingen en verwante variëteiten

  • Russisch blauw, de zwart-basis variant van Russisch blauw agouti
  • Russian blue agouti, de Engelstalige benaming voor Russisch blauw
  • Engels blauw agouti, een gelijkaardige kleur maar genetisch anders
  • velvet, een vachtsoort die in verband wordt gebracht met Russisch blauw

Genetisch 

Russisch blauw agouti is genetisch minstens één kopie van het agouti-gen (A_) met het Russisch blauw gen (dd).

Gencode: A_dd

Gallerij