Amerikaans blauw agouti

Amerikaans blauw agouti Japanner

Amerikaans blauw agouti Japanner

Standaard

“Een aantrekkelijke mengeling van duifblauwe ticking over een beige ondergrond. Licht zilveren onderkleur en buik. Ogen zwart.”

Beschrijving

De agouti-variant van de bekendere Amerikaans blauwe kleur. Ondanks de naam is deze kleur niet gestandaardiseerd in Amerika, daar heeft alleen de egale kleur een standaard (silver blue). De donkerdere variant heeft wel een standaard in zowel Amerika als Engeland: (British) blue agouti, in Nederland bekend als Engels blauw agouti.

De haren van een Amerikaans blauw agouti zijn net als bij agouti gebandeerd: een zilveren basis, in het midden beige en de uiteinden licht duifblauw (gelijk aan de dekkleur van Amerikaans blauw). Deze gekleurde toppen worden ook wel ticking genoemd. De ticking is vaak meer aanwezig op de rug en kruin, maar gelijkmatige verdeling is gewenst. Bij rittens duurt het vaak even voor de bruinige kleuring goed zichtbaar wordt.

Geschiedenis

Deze variëteit is in Amerika en Engeland niet gestandaardiseerd, maar de genetisch vrijwel gelijke Engels blauw agouti heeft daar wel een standaard.

Andere benamingen en verwante variëteiten

Genetisch 

Amerikaans blauw agouti is genetisch minstens één kopie van het agouti-gen (A_) met het blauw-gen (gg), geselecteerd op een lichte vachtkleur.

Gencode: A_gg

Gallerij