cinnamon

cinnamon effen

Standaard

“Een warm rossig bruin met gelijkmatige ticking van chocoladebruine dekharen. Onderkleur medium-grijs. Buikkleur licht zilvergrijs. Voetkleur gelijk aan dekkleur. Ogen zwart.” – Nederlandse Ratten Vereniging (2021)

Beschrijving

Een kleur die erg lijkt op agouti en chocolate agouti, maar net wat lichter is van kleur. De haren van een cinnamon agouti rat zijn gebandeerd met verschillende kleuren: aan de basis vlak bij de huid is de haar grijs, in het midden beige, en het uiteinde is chocoladebruin gekleurd. De ticking is vaak meer aanwezig op de rug en kruin, maar gelijkmatige verdeling is gewenst.

Afhankelijk van andere genen kan de kleur van een cinnamon verschillen qua tint, sommigen zijn heel grauw of flets terwijl anderen juist heel warm en fel gekleurd zijn. Cinnamon is de agouti versie van mink en verschil net als mink erg van tint en veranderd tijdens het wisselen van de vacht.

Geschiedenis

Cinnamon is een van de oudste kleurvariëteiten van de tamme rat. Het werd oorspronkelijk “fawn agouti” genoemd in Engeland rond 1920 en in 1935 ook zo omschreven in de standaard. Pas in 1976 werd de naam veranderd naar cinnamon.

Een tijd lang werd gedacht dat cinnamon door het Brown-gen werd veroorzaakt en dus de agouti-variant van chocolate zou zijn. Waarschijnlijk werden cinnamon en chocolate agouti, die erg op elkaar kunnen lijken, met elkaar verward.

Andere benamingen en verwante variëteiten

  • agouti, de wildkleur waar cinnamon erg op lijkt
  • chocolate agouti, een kleur gelijkend op cinnamon
  • cinnamon pearl, de pearl-variant van cinnamon
  • kaneel, de letterlijke vertaling van cinnamon
  • mink, de egale variant van cinnamon

Genetisch 

Cinnamon is genetisch minstens één kopie van het agouti-gen (A_) en het mink-gen (mm).

Gencode: A_mm

Gallerij