agouti

agouti effen

Standaard

“Een rijke rossig bruine kleur met gelijkmatig ticking van zwarte dekharen. Onderkleur donkergrijs tot zwart. Buikkleur zilvergrijs. Voetkleur gelijk aan dekkleur. Ogen zwart.” – Nederlandse Ratten Vereniging (2021)

Beschrijving

De wildkleur van de Bruine rat wordt bij tamme ratten agouti genoemd. Bij tamme ratten is deze kleur vaak wat feller in tegenstelling tot de vaak grauwige wilde ratten. De haren van een agouti rat zijn gebandeerd met verschillende kleuren: aan de basis vlak bij de huid is de haar grijs, in het midden een bruintint, en het uiteinde is zwart gekleurd. De ticking is vaak meer aanwezig op de rug en kruin, maar gelijkmatige verdeling is gewenst. Agouti rittens zijn eerst nog wat donkerder en grauwer van kleur voordat de rossig bruine kleur goed door komt.

De agouti is over het algemeen een robuuste rat waarvan de bouw wat gemakkelijker goed is te fokken, dit heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat deze kleur de ongemuteerde wildvorm is.

Naast egale kleuren kunnen kleurmutaties ook op agouti-basis voor komen. Vaak zijn de zwarte uiteinden van de haren, de ticking, verdunt naar dezelfde kleur als die je bij dezelfde mutatie op zwart-basis ziet. De rest van de haren zijn ook anders van kleur, maar de hare blijven gebandeerd.

Geschiedenis

De wildkleur van de rat is natuurlijk al sinds het begin aanwezig, al fokte men graag met afwijkend gekleurde ratten om als huisdier te houden. Inmiddels staat de agouti bekend om zijn robuustheid en wordt het graag ingekruist om lijnen te verbeteren.

Andere benamingen en verwante variëteiten

  • wildkleur

Genetisch 

Agouti is genetisch minstens één kopie van het agouti-gen (A_), soms ook drager van chocolate (Bb), mink (Mm), of het rood0og-gen (Pp) wat een betere kleur kan veroorzaken. Een agouti die blauw (Gg) of het robijnoog-gen (Rr) draagt is meestal grauwer van kleur.

Gencode: A_

Gallerij