Amerikaans cinnamon

Amerikaans cinnamon

Standaard

“Kleur is vergelijkbaar met agouti, maar de kleur is een warm rossig brown, met een medium leigrijze onderkleur. De vacht heeft een gelijkmatige ticking van chocoladebruin. Buikkleur gelijk aan agouti, maar lichter. Oogkleur robijnrood of zwart.”

Beschrijving

De Amerikaanse variant van cinnamon en hier ook bijna niet van te onderscheiden, het enige verschil is dat Amerikaans cinnamon vaak robijnrode ogen heeft. De haren van een cinnamon rat zijn gebandeerd met verschillende kleuren: aan de basis vlak bij de huid is de haar grijs, in het midden beige, en het uiteinde is chocoladebruin gekleurd. De ticking is vaak meer aanwezig op de rug en kruin, maar gelijkmatige verdeling is gewenst.

Afhankelijk van andere genen kan de kleur van een Amerikaans cinnamon verschillen qua tint, sommigen zijn heel grauw of flets terwijl anderen juist heel warm en fel gekleurd zijn. Amerikaans cinnamon is de agouti versie van Amerikaans mink en verschilt net als mink erg van tint en veranderd tijdens het wisselen van de vacht.

Geschiedenis

Cinnamon en mink waren oorspronkelijk niet verkrijgbaar in de Verenigde Staten toen de “rat fancy” daar begon begin jaren 70. In een Amerikaanse dierenwinkel werd op 17 mei 1978 een unieke grijsbruine Japanner rat gevonden door een rattenliefhebber, dit rattenmannetje is de stamvader van alle Amerikaans mink ratten (in Amerika lilac genoemd, niet verwarren met onze lilac) en Amerikaans cinnamon ratten. Na enige tijd werd gedacht dat Amerikaans mink/cinnamon genetisch gelijk was aan de Engelse/Europese mink/cinnamon, pas na uitwisseling tussen beide continenten bleek uit kruisingen dat dit niet zo was.

Andere benamingen en verwante variëteiten

  • Amerikaans mink, de zwart-basis variant van Amerikaans cinnamon
  • cinnamon, een gelijkaardige kleur
  • mock cinnamon, een alternatieve benaming voor Amerikaans cinnamon

Genetisch 

Amerikaans cinnamon is genetisch minstens één kopie van het agouti-gen (A_) en het Amerikaanse mink-gen (momo).

Gencode: A_momo

Gallerij