Amerikaans blauw

Amerikaans blauw effen

Standaard

“Een lichte blauwgrijze kleur, met een bleek zilveren onderkleur en buikkleur. Opvallend lichter dan de Engels blauwe rat. Kleur zo gelijkmatig mogelijk, zonder witte haren of verkleuringen. Voetkleur gelijk aan dekkleur. Ogen zwart.” – Nederlandse Ratten Vereniging (2021)

Beschrijving

Een lichtblauwe kleur welke veroorzaakt wordt door hetzelfde gen als Engels blauw, maar geselecteerd is op een lichtere kleur dan de Engelse variant. Deze kleur is vooral gewenst in de Verenigde Staten en komt ook vaker voor in Nederland dan de donkere variant.

De kleur is vaak wat ongelijkmatig maar er is geen sprake van heathering zoals bij de donkerdere Russisch blauwe kleur. Er kan sprake zijn van verroesting: bruinkleurige vlekken in de vacht.

Geschiedenis

Samen met het Engels blauw heeft het Amerikaans blauw een lange weg doorstaan om van de in eerste instantie bijkomende gezondheidsproblemen af te komen. Problemen met het bloed, huidproblemen en allergieën maakten deze kleur een uitdaging om te verbeteren. Inmiddels komen deze problemen minder tot zelfs niet meer voor, maar het blijft een wat minder robuuste kleur die vooral in combinatie met andere kleur-mutaties minder weerbare ratten kan produceren.

Andere benamingen en verwante variëteiten

  • Amerikaans blauw agouti, de agouti-variant van Amerikaans blauw
  • American blue, de Britse benaming voor Amerikaans blauw
  • Engels blauw, de donkere variant van Amerikaans blauw
  • powder blue, de Britse benaming voor de blekere variant
  • sky blue, de Amerikaanse benaming voor Amerikaans blauw

Genetisch

Amerikaans blauw is niet-agouti (aa) met het blauw-gen (gg), geselecteerd op een lichte vachtkleur.

Gencode: aagg

Gallerij