duifgrijs

duifgrijs effen

Standaard

“Een warm creme-kleurig grijs. Lichte spikkeling is normaal voor deze variëteit en geen fout. De vacht is gelijkmatig gekleurd. Buikkleur gelijk aan bovenzijde, onderkleur bleek grijs tot op de huid. De kenmerkende Russische vacht hoort kort, dik en zacht te zijn. Een vacht typisch voor andere variëteiten is een fout. Ogen zwart of donker robijnrood.” – Nederlandse Ratten Vereniging (2021)

 

Beschrijving

Een combinatie van Russisch blauw en bruin met een kenmerkende roze tint, hoewel de precieze tint afhangt van selectie aangezien de bruintinten in de mix erg van kleur kunnen verschillen. De kleur varieert van bruingrijs tot warm lichtgrijs. Zoals alle kleuren op Russisch blauw-basis heeft ook duifgrijs de zogenoemde heathering: spikkeltjes donkerder pigment aan de uiteinden van de haren. Dat maakt duifgrijze ratten ook meteen goed te onderscheiden van bijvoorbeeld lilac ratten.

Duifgrijs is relatief eenvoudig te fokken en over het algemeen een erg robuuste en gezonde variëteit.

Andere benamingen en verwante variëteiten

  • duifgrijs agouti, de agouti-variant van duifgrijs
  • (Russian) dove, de Engelstalige benaming voor duifgrijs

Genetisch 

Duifgrijs is genetisch niet-agouti (aa) met het Russisch blauw gen (dd) en een bruin gen, dit kan mink (mm), chocolade (bb) of Amerikaans mink (momo) zijn.

Gencode: aaddmm or aaddbb of aaddmomo

Gallerij