Engels blauw

Hedwig van Elian

Standaard

“Een diepe grijs blauwe kleur zonder enige bruine verkleuring. Kleur zo gelijkmatig mogelijk, buikkleur gelijk aan bovenzijde. Onderkleur blauwgrijs tot op de huid. Ogen zwart.” – Nederlandse Ratten Vereniging (onder Niet Erkend) (2021)

Beschrijving

Een diep staalblauwe kleur welke veroorzaakt wordt door hetzelfde gen als Amerikaans blauw, maar geselecteerd is op een donkere kleur dan de Amerikaanse variant. Deze kleur is dan ook vooral gewenst in Engeland en omstreken.

De kleur is vaak wat ongelijkmatig maar er is geen sprake van heathering zoals bij de donkerdere Russisch blauwe kleur. Vaak is de ondervacht te licht van kleur. Er kan sprake zijn van verroesting: bruinkleurige vlekken in de vacht.

Geschiedenis

Het Engels blauw heeft een lange weg doorstaan om van de in eerste instantie bijkomende gezondheidsproblemen af te komen. Problemen met het bloed, huidproblemen en allergieën maakten deze kleur een uitdaging om te verbeteren. Inmiddels komen deze problemen minder tot zelfs niet meer voor, maar het blijft een wat minder robuuste kleur die vooral in combinatie met andere kleur-mutaties minder weerbare ratten kan produceren.

Andere benamingen

  • Amerikaans blauw agouti, de agouti-variant van Engels blauw is vrijwel gelijk aan die van Amerikaans blauw
  • Amerikaans blauw, de lichtere variant van Engels blauw
  • blue, de Amerikaanse benaming voor Engels blauw
  • British blue, de Britse benaming voor Engels blauw

Genetisch 

Engels blauw is genetisch niet-agouti (aa) met het blauw-gen (gg), geselecteerd op een lichte vachtkleur

Gencode: aagg

Gallerij