platinum

platinum

Standaard

Platinum: “Een gelijkmatige en heldere bleek grijze kleur met een opvallende ijsblauwe toon, met geen enkele suggestie van crèmekleurige, bruine of sterke blauwe tinten. Buikkleur gelijk aan bovenkleur. Voeten bleek grijs. Oogkleur rood tot robijnrood.” (NFRS, jan 2019)

Quicksilver: “Een gelijkmatige heldere blauwgrijze kleur met geen hint van ijzige, cremekleurige of bruinige tint. Hoort opmerkelijk verschillend te zijn van de ijsblauwe toon van de platinum rat en de bleek grijze kleur van Amerikaans blauw. Ondervacht lichtblauw tot op de huid. Buikkleur gelijk aan bovenzijde. Voeten grijs. Oogkleur medium tot donker robijnrood.” (NFRS, feb 2019)

Beschrijving

Platinum is een vrij complexe kleur en toont als lichtgrijs met (robijn)rode ogen. Vaak zijn roodogige variëteiten niet zo populair, maar platinum is een kleur die sinds het ontstaan al erg geliefd is – met name in Engeland. In Nederland zien we de kleur niet zo veel aangezien we het Amerikaanse mink-gen niet zo vaak tegen komen, waar platinum mee gemaakt wordt. Platinum is namelijk (Amerikaans) blauw met Amerikaans mink en een modifier wat de oogkleur lichter maakt. Wel zien we wel eens een gelijkaardige kleur gemaakt met blauw en het robijnoog-gen, dit noemen we in Nederland ook platinum.

In Engeland wordt er ook nog onderscheid gemaakt tussen “platinum” met en zonder modifier voor lichtere ogen. De kleur zonder deze modifier wordt in Engeland “quicksilver” genoemd. In Nederland kennen we dit onderscheid niet, deels omdat de kleur weinig gefokt wordt. In Amerika is platinum een combinatie van (Amerikaans) blauw met (Amerikaans) mink of (Amerikaans) blauw met chocolate en lijkt meer op de Britse quicksilver. Daarnaast hebben ze ook “pink-eyed platinum” dat meer lijkt op de Britse platinum met lichte ogen.

Een gelijkaardige variëteit is lavendel, dit is Engels/Amerikaans blauw met (Europees) mink en heeft donkere ogen.

Andere benamingen en gerelateerde variëteiten

  • Amerikaans blauw, een verwante variëteit
  • Amerikaans mink, een verwante variëteit
  • beige, een verwante variëteit
  • lavendel, een verwante variëteit
  • pink-eyed platinum, Amerikaanse benaming voor platinum met lichte ogen
  • platinum agouti, de agouti variant van platinum
  • quicksilver, Engelstalige benaming voor platinum zonder roodoog-modifier

Genetisch 

Platinum is genetisch niet-agouti (aa) met het blauw-gen (gg) en het Amerikaanse mink-gen (momo) en een modifier die de oogkleur lichter maakt. In Nederland noemen genetisch niet-agouti (aa) met het blauw-gen (gg) en het robijnoog-gen (rr) ook platinum.

Gencode: aaggmomo of aaggrr

Gallerij