pearl

pearl effen

Standaard

“Een bleek zilveren kleur met creme-achtige onderkleur. De toppen van de haren zijn grijs gekleurd, gelijkmatig verdeeld over het lichaam. Buikkleur crème-achtig zilver. Voetkleur gelijk aan dekkleur. Ogen zwart.” – Nederlandse Ratten Vereniging (2021)

Beschrijving

Deze lichtzilveren kleur is genetisch gerelateerd aan mink en is daarom vaak net zo veranderlijk en ongelijkmatig van kleur. Het komt in verschillende tinten voor, de donkere variant wordt in het Engels dark phase pearl genoemd. De vacht is dan te donker van kleur en de ondervacht is slechts miniem lichtgekleurd. De kleur kan zelfs niet te onderscheiden zijn van mink tenzij je de haren spreid of de vacht eerder wel licht was. Pearl ratten kunnen namelijk op latere leeftijd donkerder kleuren naar donker pearl. Pearl kan ook erg onregelmatig en vlekkerig zijn, soms zelfs zo sterk dat er een merle patroon ontstaat.

Pearl ontstaat door een gen wat ietwat uniek is, het toont namelijk enkel op mink (en cinnamon) en mogelijk ook op Amerikaans mink (en Amerikaans cinnamon). Andere kleuren hebben geen pearl-variant, als een dier een pearl-gen draagt maar geen vorm van mink is zal het dier niet pearl zijn.

Geschiedenis

Later meer..

Andere benamingen en verwante variëteiten

  • cinnamon pearl, de agouti-variant van pearl
  • dark phase pearl, Engelstalige benaming voor een te donkere pearl rat
  • mink pearl, oude benaming om (donker) pearl mee aan te duiden
  • merle, een vlekkenpatroon dat voor kan komen bij (cinnamon) pearl
  • Russisch pearl, een combinatie van pearl en Russisch blauw

Genetisch 

Pearl is genetisch niet-agouti (aa) met het mink-gen (mm) en één kopie van het dominante pearl-gen (Pepe), het pearl-gen is homozygoot lethaal (PePe wordt vroeg in de baarmoeder geresorbeerd)

Gencode: aammPepe

Gallerij