Standaard
“De vacht bij deze variëteit hoort lang, fijn en zijdeachtig te zijn en plat over het lichaam gedragen inclusief de buik, hoewel de vacht hier en op het hoofd natuurlijk korter is. Elke haar hoort voor zo’n 2/3e van de lengte doorschijnend te zijn, waarbij het onderste gedeelte overeenkomt met de kleurvariëteit. De kleur van het doorschijnende gedeelte is afhankelijk van de variëteit; zilverkleurig voor effen kleuren en een bleke gouden kleur voor agouti kleuren. De exacte tint varieert met de kleur (bv agouti’s zullen donkerder zijn dan cinnamons). De onderkleur, snuit en rond de ogen hoort overeen te komen met de kleurvariëteit. De kleurvariëteit moet een erkende kleur zijn en bovendien het effect van de vacht goed laten zien (bijvoorbeeld Zwart, Agouti, Cinnamon en niet Champagne of Ivory). De vacht mag afwijken van de kleurstandaard door de silken beharing (bijvoorbeeld bij Russisch Blauw Silken).” – Nederlandse Ratten Vereniging (2021)
Beschrijving
Een aparte verschijning is de silken, voorheen silvermane genoemd, een nieuwe variëteit ontdekt door een voederdier fokker in Amerika. Silkens worden net als huskies en marters namelijk steeds lichter van kleur, echter in plaats van steeds meer witte haren worden enkel de haartoppen licht. Daarbij blijft de vacht rond de ogen en neus donkerder dan de rest van het lichaam, wat de rat een opvallend uiterlijk geeft dat doet denken aan het konijnenras “Groot Zilver” (Argenté).
Het bijzondere patroon van de silken komt niet door een verdunning van de kleur, maar door een mutatie in de vacht die de haartoppen doorzichtig maakt. Vandaar dat de silken onder de vachtsoorten wordt gerekend.
Geschiedenis
Silken is een relatief nieuwe variëteit, er is nog niet veel informatie over beschikbaar.
Andere benamingen en verwante variëteiten
- d’Argent, de Amerikaanse benaming voor silken
- silvermane, de oude benaming voor silken
Genetisch
Het nog onbekende silken gen is dominant, wat betekend dat een of beide ouders silken moeten zijn om silken nakomelingen te krijgen. Het is nog niet bekend of het mogelijk is om homozygoot silkens te fokken (twee keer het silken gen). Momenteel wordt de gencode “SM” gebruikt voor silken.