satijn

satijn ritten

Standaard

“De satijnharige rat heeft een erg glanzende vacht wat resulteert in een satijn- of metaal-achtige gloss. De kleur mag van iedere erkende varieteit zijn. Satijnbeharing lijk de intensiteit van de kleur te versterken en dit moet meegenomen worden in de beoordeling.”

Beschrijving

De satijnvacht bestaat al vele jaren bij de tamme rat, maar toch zie je deze vachtsoort niet veel. Helaas is de satijnbeharing bij ratten niet zo indrukwekkend of opvallend als in sommige andere diersoorten, vaak lijken satijnharige ratten gewoon op ratten met een erg goede vachtconditie. Afhankelijk van het type satijn, kan satijn herkend worden aan een lichte knik of hangende kwaliteit in de snorharen van rittens, en door het bekijken van de haren onder de microscoop wanneer ze volwassen zijn. Rittens lijken iets duidelijker een andere vacht te hebben dan volwassenen, zie fotoalbum hieronder.

Genetisch

Het is zeer waarschijnlijk dat er meerdere satijn-genen bestaan, allen recessief. Collectief wordt de gencode “sa” gebruikt voor satijn.

Gencode: sasa

Gallerij

[Not a valid template]