harley / langhaar

sealpoint siamees harley

Standaard

Heeft nog geen standaard.

Beschrijving

Een opvallende vachtsoort is de langharige harley rat, waarvan meerdere genetische varianten bestaan. In de regel heeft een langhaar/harley rat een lange dunne vacht zonder ondervacht, welke makkelijk uitvalt. Helaas hebben veel langhaar lijnen verscheidene gezondheidsproblemen, waaronder lactatieproblemen of afwezigheid van tepels bij vrouwtjes harleys en ernstige voedsel allergieën. Daarbij komt dat de haren erg teer zijn en makkelijk uitvallen of afbreken, waardoor een langhaar/harley rat er al snel kalig uit komt te zien en de huid erg kwetsbaar kan zijn. Harley/langhaar ratten met een dikkere vacht hebben deze problemen minder.

Jonge langhaar rittens kunnen erg lijken op ratten met satijnvacht, de snorharen lijken erg op die van satijnrittens en de vacht is erg glanzend. Wanneer de rittens 2 a 3 weken oud zijn en de vacht echt goed door komt worden de langere haren zichbaar, met name in de nek.

In Australië is ook nog een andere langharige varieteit aanwezig, maar door de strenge wetgeving met betrekking tot import/export zijn deze niet te verkrijgen buiten Australië.

Geschiedenis

In de Verenigde Staten gevonden in een dierenwinkel in 2002 door Odd Fellows Rattery, heeft de varieteit toen vernoemd naar de eerste langharige rat “Harley”. Sindsdien zijn er meer harley ratten gefokt en ook geëxporteerd naar Europa.

Genetisch

Het lijkt er op dat er meerdere langhaar/harley genen bestaan met elk hun eigen problemen. Allen zijn echter recessief, er zijn dus twee kopieën van hetzelfde langhaar-gen nodig om een langhaar rat te krijgen. Hiervoor wordt het de code lh gebruikt (longhair).

De langhaar variëteit in Australië is sowieso een ander gen dan die we in de rest van de wereld kennen.

Gencode: lhlh

Gallerij

[Not a valid template]