dubbelrex

zwart dubbelrex

Standaard

Dubbelrex heeft geen standaard.

Beschrijving

Een dubbelrex rat is precies wat je verwacht dat deze is: een rat met twee keer het dominate rex gen. Dit kan een variabel uiterlijk geven, afhankelijk van de type rex. Vaak zijn dubbelrex ratten (deels) kaal of maken kale periodes door en lijken daarbij sterk op fuzz (naakt) ratten, met alle bijbehorende nadelen. Er bestaan ook dubbelrex ratten die er meestal uit zien als een goede rex en slechts bij de vachtwisseling kaal worden.

Je kunt (dubbel)rex rittens al vroeg herkennen aan hun gekrulde snorharen. Dubbelrex rittens krijgen meestal in eerste instantie een vacht en verliezen deze bij de eerste vachtwisseling.

Veel fokkers fokken bewust geen dubbelrex en kruisen daarom nooit twee rex ratten met elkaar. Dit vanwege de kans op kaalheid en bijhorende problemen alsook ingegroeide (wimpel)haren.

Geschiedenis

Ratten met gekrulde haren kwamen al sinds begin jaren 30 voor en er zijn meerdere genen die voor dit uiterlijk kunnen zorgen.

Andere benamingen

  • rex, de enkelvoudige versie van dubbelrex
  • fuzz, een vergelijkbare vachtsoort
  • patchwork rex, een benaming voor een dubbelrex met afwisselend kale plekken

Genetisch

Er bestaan meerdere genen die voor een rex-beharing kunnen zorgen, waaronder de wetenschappelijk beschreven Cu1, Cu2 en Sh (allen dominante genen). In de hobby wordt het symbool Re gebruikt voor dominant rex. Een dubbelrex heeft twee keer het dominante rex gen.

Er bestaan overigens ook recessieve rex genen waarbij de rat rex toont wanneer deze twee kopieën van het recessieve rex gen heeft, deze kunnen dus nooit dubbelrex tonen.

Gencode: RERE

Gallerij

[Not a valid template]