rex

agouti rex vrouw

Standaard

“De vacht hoort gelijkmatig te zijn van dikte en niet overmatig hard, met zo min mogelijk dekharen. Vacht zo gelijkmatig mogelijk gekruld en in mindere mate ook op de buik. Gekrulde snorharen zijn normaal voor rex. Kleur volgens een erkende standaard. In het geval van verzilverde rexen of rex met ticking, mag de hoeveelheid dekhaar lager zijn dan normaal voor deze variëteiten.”

Beschrijving

Een van de bekendste vachttypes bij tamme ratten is natuurlijk de rex-beharing. Rex is niet vergelijkbaar met de rex-beharing zoals we die bij konijnen kennen, waar de vacht kort en fluweelachtig is. Rex ratten hebben een gekrulde vacht en weinig tot geen dekharen, wat een wollig uiterlijk geeft en soms doet denken aan schapenvacht. De mate van krul in de beharing varieert sterk, van sterk gekruld tot lichte slag in de vacht. Vaak hebben rex mannetjes een betere krulvacht dan rex vrouwtjes, echter hebben mannetjes rexen eerder de neiging om kale plekken in de vacht te krijgen.

Je kunt rex rittens al vroeg herkennen aan hun gekrulde snorharen. Wanneer rex rittens hun vacht wisselen kunnen ze een periode kalend zijn, de vacht groeit gelukkig gewoon weer terug!

Geschiedenis

Ratten met gekrulde haren kwamen al sinds begin jaren 30 voor en er zijn meerdere genen die voor dit uiterlijk kunnen zorgen.

Andere benamingen

  • wavy, oude benaming voor een slecht krullende rex die wat zachter aanvoelt
  • velveteen, benaming voor een slecht krullende rex die wat zachter aanvoelt
  • dubbelrex, een verwante vachtsoort wat voor afwisselend sterk gekrulde rexvacht en kaalheid zorgt

Genetisch

Er bestaan meerdere genen die voor een rex-beharing kunnen zorgen, waaronder de wetenschappelijk beschreven Cu1, Cu2 en Sh (allen dominante genen). In de hobby wordt het symbool Re gebruikt voor dominant rex. Er bestaan ook recessieve rex genen waarbij de rat rex toont wanneer deze twee kopieën van het recessieve rex gen heeft, maar deze zijn vrij zeldzaam.

Gencode: REre

Gallerij

[Not a valid template]