silvermane

zwart silvermane

Standaard

Silvermane heeft nog geen standaard.

Beschrijving

Een aparte verschijning is de silvermane, een nieuwe variëteit ontdekt door een voederdier fokker in Amerika. Silvermanes worden net als huskies en marters namelijk steeds lichter van kleur, echter in plaats van steeds meer witte haren worden enkel de haartoppen licht. Daarbij blijft de vacht rond de ogen en neus donkerder dan de rest van het lichaam, wat de rat een opvallend uiterlijk geeft dat doet denken aan het konijnenras “Groot Zilver”.

Het bijzondere patroon van de silvermane komt niet door een verdunning van de kleur, maar door een mutatie in de vacht die de haartoppen doorzichtig maakt. Vandaar dat de silvermane onder de vachtsoorten wordt gerekend.

Geschiedenis

Silvermane is een zeer recente variëteit, er is nog niet veel informatie over beschikbaar. De originele fokker geeft wel aan dat de ratten uit voedseldierfok komen en daarom minder tam en sociaal zijn dan ratten uit de hobbyfok voor huisdieren, hier wordt wel aan gewerkt.

Andere benamingen en verwante variëteiten

  • d’Argent, de Amerikaanse benaming voor silvermane

Genetisch

Het nog onbekende silvermane gen is dominant, wat betekend dat een of beide ouders silvermane moeten zijn om silvermane nakomelingen te krijgen.

Gallerij

[Not a valid template]