chocolade agouti

chocolade agouti

Standaard

“Een warm rossig bruin met gelijkmatige ticking van chocoladebruine dekharen. Ondervacht donkergrijs. Buikkleur zilvergrijs. Voetkleur gelijk aan bovenzijde. Ogen zwart.”

Beschrijving

Een kleur die precies tussen agouti en cinnamon ligt qua tint: chocolade agouti’s zijn iets bruiner dan de gewone agouti maar iets donkerder dan de cinnamon. De haren van eenchocolade agouti rat zijn gebandeerd met verschillende kleuren: aan de basis vlak bij de huid is de haar grijs, in het midden een licht maar warme bruintint, en het uiteinde is donker chocoladebruin gekleurd. De ticking is vaak meer aanwezig op de rug en kruin, maar gelijkmatige verdeling is gewenst. Agouti rittens zijn eerst nog wat donkerder van kleur voordat de lichtere bruine kleur goed door komt.

Geschiedenis

Ondanks dat deze kleur genetisch al langer bestaat en bekend is binnen de hobby, wordt de chocolade agouti zelden bewust gefokt of herkend. Dit komt omdat chocolade agouti al snel op een lichte agouti of een donkere cinnamon lijkt. Het wordt dan ook niet als aparte variëteit erkend in Engeland en de Verenigde Staten.

Andere benamingen en verwante variëteiten

  • chocolate agouti, de Engelstalige naam voor chocolade agouti
  • sienna, de Finse benaming voor chocolade agouti
  • chocolade, de egale variant van chocolade agouti
  • cinnamon, een kleur die erg lijkt op chocolade agouti

Genetisch 

Agouti is genetisch minstens één kopie van het agouti-gen (A_) en het brown-gen (bb).

Gencode: A_bb

Gallerij